Financiering

Het realiseren van de clubdoelstellingen kan zonder eigen middelen. Hierdoor houdt de club geld over voor andere opgaves binnen de organisatie. Bovendien levert de besparing op de energienota versus de investering, in vele trajecten per direct een financieel voordeel op. De adviseurs van Sportenergie geven u in een gesprek graag inzichten in de subsidies en financieringsmogelijkheden voor clubs en gemeenten. Hierdoor wordt de realisatie voor uw club of gemeente zo financieel aantrekkelijk mogelijk georganiseerd.

Er zijn verschillende alternatieven voor financiering:

  • Lening (BNG / Maatschappelijk financiering / Gemeente / SWS)
  • Crowdfunding 
  • Obligaties
  • Lease
  • Sparen
  • ESCo

Lening

De club kan via diverse organisaties geld lenen om de clubdoelstellingen te realiseren. Dit kan via de eigen gemeente of via landelijke organisaties, al dan niet met waarborgstelling van het Stimulering Waarborgfonds Sport. Per club worden de verschillende opties in kaart gebracht, waardoor de club kan kiezen voor een lening welke het best past bij de club. Er zijn gemeenten waar geld voor duurzaamheidsoplossingen tegen 0% rente geleend kunnen worden, bij de landelijke organisaties zoals Bank Nederlandse Gemeente, Waterschapsbank of Maatschappelijk Financieren, ligt de rente tussen de 1% en 2%. Afhankelijk van het investeringsbedrag, wensen vanuit de club wordt bepaald welke offerte het meest passende is bij de club. Niet alleen het aanvragen van de offertes, ook bij het definitief maken ervan ondersteund Sportenergie de club.

Crowdfunding

Crowdfunding is een nieuwe manier van fondsenwerving: een geweldige manier clubdoelstellingen mogelijk te maken bij jullie club. Onze crowdfunding partner heeft veel kennis en ervaring als het gaat om succesvolle campagnes, maar wat deze organisatie echt uniek maakt is hun digitale platform. En het mooie is; jullie club kan hier gratis gebruik van maken als je start met crowdfunding Met het digitale platform kun je direct beginnen met het inzamelen van geld voor de duurzaamheidsmaatregelen. Dankzij de koppeling aan jullie eigen clubwebsite promoot je eenvoudig de actie via Social Media, e-mail en uiteraard de website van de club. Betalingen vanuit ‘de crowd’ gaan via iDEAL, de financiële afwikkeling is volledig elektronisch en de donaties worden live verwerkt. Juist het digitale karakter maakt crowdfunding voor sportclubs zo interessant. Niet alleen leden van de club, familieleden en vrienden, maar ook mensen buiten het directe netwerk van de club raken bij de crowdfunding betrokken.

Obligaties

Uw club kan haar financiële rendement verhogen door haar leden, haar supporters, haar achterban of donateurs op een fiscaal vriendelijke manier te betrekken bij de club. Daarbij maken we gebruik van de mogelijkheden die de fiscale regelgeving biedt in de sfeer van de inkomstenbelasting. Door het gebruik van enkele specifieke fiscale faciliteiten, kan de club daarbij vreemd vermogen in eigen vermogen transformeren en een veel hoger rendement behalen dan dat met de enkele financiering via een bank mogelijk zou zijn. Een obligatieplan maakt het eenvoudiger om obligaties of onderhandse leningen uit te geven.

Via een professioneel platform, waar alle informatie kan worden verstrekt en direct online ingeschreven kan worden en een live tussenstand wordt gecommuniceerd, ontvangt de club een toolkit obligatiecrowdfunding waarin diverse voorbeelddocumenten zitten. Deze bevat eigenlijk alles wat nodig is voor crowdfunding op basis van obligaties, zoals een concept obligatie-overeenkomst, obligatievoorwaarden en de benodigde documentatie om een fiscaal vriendelijke schenking van rente of aflossing te organiseren.

De voordelen op een rij:

  • Eenvoudig te organiseren dankzij een online platform
  • Alle benodigde documentatie, zoals concept obligatieovereenkomst en -voorwaarden en voorbeeldcommunicatie naar potentiële deelnemers
  • Advies en support
  • Geen risico door lage, variabele kosten (1% over opgehaald bedrag)

Bij een lening van € 100.000,- is de totale besparing € 24.750,- ten opzichte van lenen bij de bank tegen 1,95% rente.Het is ook mogelijk om de duurzaamheidsmaatregel(en), veldverlichting, zonnepanelen te huren of te leasen. Het voordeel hiervan is dat de club niet zelf hoeft te investeren en volledig wordt ontzorgt. Zowel op het gebied van onderhoud, storingen en garanties. Het nadeel hiervan is echter dat de club geen gebruik kan maken van de BOSA subsidieregeling, waardoor deze financiële constructie financieel minder aantrekkelijk is.

Lease

Het is ook mogelijk om de duurzaamheidsmaatregel(en), veldverlichting, zonnepanelen te huren of te leasen. Het voordeel hiervan is dat de club niet zelf hoeft te investeren en volledig wordt ontzorgt. Zowel op het gebied van onderhoud, storingen en garanties. Het nadeel hiervan is echter dat de club geen gebruik kan maken van de BOSA subsidieregeling, waardoor deze financiële constructie financieel minder aantrekkelijk is.

Sparen

Sportenergie biedt een spaarmethodiek waar je duurzaamheidsmaatregelen kan realiseren met behulp van eigen leden, sponsoren, familie/vrienden van leden, zonder dat zij daarvoor extra betalen. Vanuit deze extra inkomstenbron, betaal je als club vanuit eigen middelen de duurzaamheidsmaatregelen. Het spaarsysteem is kosteloos voor clubs en leden. Naast een creëren van extra inkomsten, biedt het tevens een communicatieplatform, waardoor de leden ook betrokken raken en blijven bij het realiseren van de duurzaamheidsmaatregelen.

ESCo

Het realiseren van de duurzaamheidsmaatregelen kan via een Energie Service Company, ook wel ESCo. De ESCo is de organisatie (stichting, bedrijf, etc.) welke de duurzaamheisdmaatregelen financiert. Zodra de installaties gerealiseerd zijn, los je als club de financiering af met de besparing op de energierekening. Als club draag je met een ESCo geen financieel risico, omdat de geldverstrekker verantwoordelijk is voor het realiseren van zijn eigen beoogde winst. Na een aantal jaar wordt de club zelf eigenaar van de geplaatste installatie. Het opzetten van een ESCo kan eventueel ook met eigen sponsoren en/of leden, stichting vrienden van … / club van 100.

Onze adviseurs staan voor je klaar!

Bel direct: +316-43035179 Of neem contact op