Laadpalen
We rijden in Nederland steeds meer elektrische auto’s. Het realiseren van (snel)laadpalen op de accommodatie biedt clubleden en bezoekers, maar bijvoorbeeld ook buurtbewoners, de gelegenheid om bij jouw club, de elektrische auto op te laden. Na een uurtje sporten ben je niet alleen zelf opgeladen, ook de auto.
Laadsnelheid
Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dat betekent dat alle elektrische auto’s tussen 1-4 uur volledig opgeladen kunnen worden. Hoe lang het laden precies duurt, hangt samen met onder andere de status en het vermogen van je auto-accu en de buitentemperatuur.
Snelladers zijn een alternatief welke in overleg met de gemeente op een sportpark gerealiseerd kunnen worden. Hoewel een snellader razendsnel oplaadt (20-30 minuten), kan het je elektrische auto tot slechts 80% opladen.
Realiseren van laadpalen
Het realiseren van een laadpaal is relatief eenvoudig en kan snel gedaan worden. Aangezien de laadpaal op ‘grote’ afstand zal komen te staan van de meterkast, zal er een extra kostenpost ontstaan bij de installatie van de laadpalen. Als club kun je er uiteraard voor kiezen om het voorbereidend graafwerk zelf te verrichten. Hierdoor kun je een flinke besparing realiseren.
Door deze faciliteit ontstaat er ook vaker en meer reuring op de parkeerplaats bij het sportpark en daardoor meer ‘sociaal toezicht’. Door de auto’s op te laden van eigen opgewekte stroom vanuit de zonnepalen, ontstaat er tevens een nieuwe inkomsten bron voor de club. Als club bepaal je tenslotte het tarief.
Met het realiseren van laadpalen biedt je eigen leden een extra faciliteit, zorgt je voor een nieuwe inkomsten bron en draag je als club positief bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot van autorijden.
Het realiseren van laadpalen in combinatie met zonnepalen kan via Sportenergie. Hierdoor heb je als club één oplossing en heb je geen gedoe met meerdere partijen. Ook het realiseren van laadpalen kan met ondersteuning van subsidies.