Isolatie en installaties

Het verduurzamen van sportaccommodaties is meer dan alleen het realiseren van Led-sportverlichting op sportvelden, led-verlichting in het clubgebouw of energieopwekking via zonnepanelen.

Zonder subsidies is het vervangen van installaties in de regel het meest interessant op een natuurlijk vervangingsmoment. De meeste installaties behalen het meeste rendement, indien de isolatie ook optimaal is. Als je als club volledig over wilt gaan naar all-electric, oftewel een gas-loos sportpark, is het verstandig om deze thema’s gelijkmatig op te pakken. Ook is het noodzakelijk dat er een helder beeld is omtrent de financiële investeringen om alles goed te organiseren. Dit totaaloverzicht geeft inzicht of je als club beter kunt kiezen voor nieuwbouw of voor het renoveren van het clubgebouw en het vervangen van huidige installaties.

Isolatie

Met goede isolatie behoud je de warmte (of kou) in het clubgebouw of andere ruimtes. Door de kwalitatieve isolatie bespaar je als club flink op de energiekosten. Goede isolatie houdt het klimaat in het clubgebouw altijd optimaal. Er zijn verschillende duurzame isolatiematerialen op de markt en er worden steeds meer circulaire bouwmaterialen ontwikkelt, waardoor isolatie bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen.

Opties qua isolatie

  1. Breng bij vervanging van dakbedekking of renovatie gelijk dakisolatie aan.
  2. Spouwmuren die niet zijn geïsoleerd in de bouw na-isoleren.
  3. Bij vervangen van vloerbedekking vloerisolatie aanbrengen of in de kruipruimte(s) isolatie aanbrengen.
  4. Tochtwering door het dichtmaken van spleten en kieren met bijvoorbeeld: deurrubbers, PUR schuim of kit.

Als club kun je kiezen voor diverse installaties:

Warmte-terugwinning installatie

Warmte-terugwinning is een methode van hergebruik van de warmte die in afvoerlucht of afvoerwater zit. Deze warmte wordt gebruikt als voorverwarming voor bijvoorbeeld ventilatielucht of warmwater-productie. Hierbij wordt alleen de warmte uit de afvoerlucht of afvoerwater hergebruikt. De afvoerlucht en het afvoerwater zelf worden naar buiten afgevoerd.

Zonneboiler

Met een zonneboiler voorkomt de club flinke hoeveelheden CO2-uitstoot, omdat er zonne-energie aan te pas komt in plaats van fossiele brandstoffen. Een zonneboiler is de aanduiding voor het systeem van een warmwaterboiler tezamen met een zonnecollector. Een zonnecollector is een installatie dat zonlicht omzet in warmte. Het is dus geen zonnepaneel of PV-paneel. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor proceswarmte, het verwarmen van ruimtes of (tap)water. Zonnecollectoren kunnen ook gebruikt worden om in de zomer het grondwater onder het gebouw op te warmen. In de winter kan via een warmtepomp het gebouw zeer efficiënt verwarmd worden. Met deze combinatie kan een enorme reductie in de CO2-uitstoot en stookkosten bereikt worden.

Warmtepomp

De warmtepomp is hét duurzame alternatief voor de CV-ketel, zeker nu dat gas steeds schaarser en duurder wordt. Een warmtepomp werkt met een zeer hoog rendement op elektriciteit en de club bespaart hiermee op de energierekening. Daarnaast stoot de club aanzienlijk minder CO₂ uit en kan de club de elektriciteit zelf opwekken met zonnepanelen voor nog meer besparing.

Er zijn verschillende systemen op vergelijkbaar, zo kan de club gaan voor onder andere:

  1. Hybride warmtepomp
  2. Lucht/water warmtepomp
  3. Water/water warmtepomp

Zowel de isolatie als installaties worden besproken tijdens onze clubscan.

Extra budget voor isolatie nodig?

Start de clubscan! of bel direct: +316-43035179