50% besparing van energie

Deventer Hockey

Verouderde verlichting kan ongemerkt een enorme kostenpost zijn voor een club. Het vernieuwen hiervan is vaak makkelijker en goedkoper dan veelal gedacht wordt. Mede dankzij verschillende subsidiemogelijkheden kan een club snel geld besparen.

Bij DHV was dit ook het geval. Niet alleen hebben we snel kunnen besparen voor de club, ook het spelcomfort is erop vooruit gegaan.

Doelstelling

De Deventer Hockey Vereniging, kortweg DHV, is opgericht op 18 november 1913 en is daarmee een van de oudste hockeyverenigingen van Nederland. DHV telt een groot aantal leden en is een door vrijwilligers geleide organisatie waar zowel voor prestatie- als voor recreatiegerichte leden plaats is.

Met 3 verlichte velden en 2 verlichte zalen wordt er veel energie verbruikt. De club heeft als doelstelling om te verduurzamen en daardoor te besparen.

Plan

We hebben eerst bekeken wat de grootste energieverbruikers zijn op de energierekening. Dat is voornamelijk de conventionele veldverlichting. We hebben een businesscase gemaakt hoe we deze verlichting kunnen omzetten naar duurzame led-verlichting.

Daarnaast hebben we het energiecontract onder de loep genomen om te kijken of we daar qua voorwaarden en tarief op konden besparen. Tevens hebben we de subsidies in kaart gebracht, welke we vervolgens kosteloos kunnen aanvragen voor de club.

Uitwerking

Om te beginnen heeft de club bij twee hockeyvelden de energieslurpende gasontladinglampen vervangen voor led-verlichting. De oude lampen zijn netjes afgevoerd en de nieuwe verlichting is volgende de KNHB-normering geïnstalleerd.

De tweede stap was het verbeteren van het energiecontract. Niet alleen de voorwaarden zijn verbeterd, ook het energietarief. DHV heeft hier jaarlijks honderden euro’s op de energienota bespaard.

Resultaat

Door het energiecontract te herzien bespaart DHV meer dan € 500,- per jaar op de energierekening. De businesscase voor de led-verlichting was erg interessant, mede dankzij de door Sportenergie aangevraagde subsidies.

De verlichting bespaart 50% energie t.o.v. de oude verlichting en geeft meer licht op de velden, wat zorgt voor meer spelcomfort.

  • Zowel de voorwaarden, als het energietarief zijn verbeterd!

  • Naast besparing, ook beter spelcomfort.

  • Meer fans!

De visie en begeleiding van Sportenergie waren compleet in lijn met onze ambities.

"We zijn trots om als vereniging bij te dragen aan een duurzame samenleving. De visie en begeleiding van Sportenergie waren compleet in lijn met onze ambities."

Rob Muller

Voorzitter DHV

Benieuwd wat wij voor jouw club kunnen betekenen?