Tennisteam in de eredivisie

Tennisclub Suthwalda

De tennisclub in Zuidwolde is een vereniging met circa 385 leden, opgericht in 1965. Het park heeft 8 wedstrijdbanen (6 gravelbanen en 2 smashcourtbanen), een minitennisbaan, een tennismuurtje, speeltoestellen voor de kinderen en een mooi modern clubhuis.

Vanaf 2021 zijn er 2 padelbanen bijgekomen. Daarnaast speelt het eerste herenteam op het hoogste niveau in de competitie, namelijk de Eredivisie.

Doelstelling

Het bestuur heeft de ambitie uitgesproken om een duurzame club te zijn. Natuurlijk om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, maar ook om op de energierekening te besparen.

De club heeft aangeven graag een energiescan te willen uitvoeren zodat kan worden bepaald welke energiemaatregelen interessant zijn om te nemen. Ook zijn er signalen vanuit de leden gekomen dat de huidige verlichtingsinstallatie ondermaats is. En ook omdat het Eredivisie-team vaak traint op de club, is een verbeterde lichtinstallatie een belangrijke doelstelling.

Plan

We zijn begonnen, samen met de penningmeester van de club, met een inventarisatie van de huidige situatie. De scan bestaat uit het in kaart brengen van de huidige energiestromen, waarin de baanverlichting een grote rol speelt.

Het plan was om twee quick wins toe te passen, namelijk het verbeteren van het huidige energiecontract en het toepassen van led-verlichting op de banen. Echter dient er nog wel toestemming op de Algemene Ledenvergadering voor de investering voor led-verlichting gegeven te worden.

Om deze goedkeuring van de leden te vragen, moet goed en duidelijk inzichtelijk gemaakt worden wat de voordelen en besparingen van led-verlichting zijn. Daarnaast zijn de diverse subsidies inzichtelijk gemaakt om de netto investering zo laag mogelijk te krijgen.

Uitwerking

In de businesscase is naar voren gekomen dat TC Suthwalda ruim 50% op energie gaat besparen terwijl er 30% meer licht op de banen is. En met het digitale lichtmanagementsysteem kan de verlichting dynamisch geschakeld worden, waardoor de besparing nog hoger kan uitpakken.

De verlichting kan zelfs automatisch gekoppeld worden met het KNLTB reserveringssysteem. Daarnaast is het energiecontract herzien met betere voorwaarden, wat voornamelijk in de lagere energietarieven zat. De Algemene Ledenvergadering was erg positief over beide maatregelen en heeft unaniem akkoord gestemd.

Resultaat

De club heeft op 8 tennisbanen de conventionele verlichting vervangen voor duurzame led-verlichting. De verlichting voldoet ruimschoots aan de 300 lux KNLTB klasse II wedstrijdverlichting. Voor deze investering hebben wij de landelijke subsidie van 30% met succes aangevraagd voor de club.

De leden tennissen nu onder goed en veilig licht, terwijl de club ruim 50% bespaard op de energierekening. Daarnaast is door het slimmer inkopen van energie de energierekening met nog eens 10% naar beneden gegaan.

  • Kampioen, dus spelen in de eredivisie.

  • Alles helder in kaart.

  • Meer fans!

Wij zijn daardoor trots als één van de Eredivisieclubs van Nederland

"Dankzij de goede begeleiding van Sportenergie hebben we een professionele verlichtingsinstallatie kunnen realiseren en hebben we gebruik kunnen maken van de subsidieregeling. We zijn daardoor trots als één van de Eredivisieclubs van Nederland."

Ben Hofman

Penningmeester TC Suthwalda

Ook richting de eredivisie? Start dan nu!