Een duurzaam voetbalstadion

Heracles Almelo B.V.O.

Vanuit een clubscan van Sportenergie kan snel veel resultaat behaald worden. Het voordeel van de clubscan is dat quick-wins snel zichtbaar zijn en we samen daadkrachtig kunnen handelen om deze te verzilveren.

De club merkt dit vaak direct, en heeft meer budget beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat er vervolgstappen gezet kunnen worden in de daadwerkelijke clubdoelstellingen.

Doelstelling

Heracles Almelo heeft als ambitie om een stabiele club in de Eredivisie te zijn. Uiteraard gaat dit vooral om de prestaties op het veld, maar ook organisatorisch.

De club dient namelijk ook financieel gezond te blijven en heeft duurzaamheid als speerpunt op de agenda gezet.

Plan

We zijn begonnen, samen met de facilitaire manager van Heracles, met een inventarisatie van de huidige situatie. De scan bestaat uit het in kaart brengen van de huidige energiestromen, waarin de veldverlichting een grote rol speelt.

Het plan was om direct twee quick wins toe te passen, namelijk het verbeteren van het huidige energiecontract en het toepassen van led-verlichting in het stadion.

Uitwerking

De eerste stap was het verbeteren van het energiecontract. Niet alleen de voorwaarden zijn verbeterd, ook het energietarief. Heracles heeft hier jaarlijks duizenden euro’s op de energienota bespaard.

De tweede stap is het omzetten van de huidige conventionele verlichting naar led-verlichting in de stadionmasten. Omdat de initiële investering hoog is, gaat dit project in de zomer van 2021 uitgevoerd worden.

Resultaat

De energiescan heeft ertoe geleid dat er meer bewustwording van duurzaamheid binnen de organisatie is gekomen. Door het energiecontract te herzien bespaart Heracles meer dan € 10.000,- per jaar op de energierekening.

De businesscase voor de stadionverlichting is erg interessant, zeker omdat de huidige verlichting ondermaats begint te worden en daardoor niet meer voldoet aan KNVB-normen en TV-opnames. De nieuwe led-verlichting zorgt straks voor een besparing van 45%, terwijl de lichtopbrengst omhoog gaat en zelfs geschikt is voor Europees voetbal.

  • Onderweg naar een stabiele Eredivisieclub!

  • Duurzaamheid als speerpunt op de agenda.

  • Meer fans!

Dankzij Sportenergie hebben we veel kunnen besparen!

"Dankzij de fijne samenwerking met Sportenergie hebben we veel kunnen besparen op de energierekening. Nu we straks met de nieuwe led-verlichting nóg meer gaan besparen, zijn we één van de duurzaamste Eredivisieclubs van Nederland."

Gerrald Albersen

Heracles Almelo

Net als Heracles Almelo snel besparen?