Een grote besparing in Zutphen

FC Zutphen

Ruim 1.200 leden spelen hun wedstrijden op Sportpark ’t Meijerink. Dit mooie sportpark bestaat uit 8 grasvelden en 1 kunstgrasveld. Daarnaast biedt het sportpark toegang tot maar liefs 18 kleedkamers.

Om alle leden deze faciliteiten ook in de toekomst te kunnen bieden heeft FC Zutphen gekozen om duurzame stappen te zetten.

Doelstelling

FC Zutphen staat midden in de samenleving en wil als vereniging met sportpark ‘t Meijerink een actieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in Zutphen en met specifieke aandacht voor de wijk Leesten. FC Zutphen wil hiermee haar eigen ambities vervullen vanuit ‘Samen scoren door te binden en te verbinden!’ en de ambities uit:

Door nieuwe samenwerkingen aan te gaan, biedt sportpark ’t Meijerink naast een plaats waar je met veel plezier de voetbalsport kunt beoefenen, een extra ontmoetingsplek voor de Zutphenaar.

De nieuwe activiteiten op een energieneutraal sportpark, dragen bij aan een florerende club.

Plan

Om een florerende club te worden is het belangrijk om te sturen op besparing, voldoen aan wetgeving, lokale/landelijke duurzaamheidsopgaves en nieuwe modellen te ontwikkelen.

FC Zutphen gaat voor een energieneutraal sportpark door:

  • Energie besparen
  • Energie opwekken
  • Energie verkopen

Door het maken en geven van energie, ontstaat er energie bij de club én een lagere energierekening. FC Zutphen kan hierdoor werken aan de clubdoelstellingen, zoals een goed sportaanbod in een gezellige omgeving.

Uitwerking

Allereerst is er samen met het bestuur een duurzaamheidsbeleid gemaakt en deze is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering. Vervolgens is er een clubscan uitgevoerd. Vanuit deze clubscan zijn er businesscases opgesteld voor led-binnenverlichting, zonnepanelen en led-sportveldverlichting en deze zijn gepresenteerd.

In de beginfase van het project is er Softs boarding gerealiseerd op het hoofdveld. Deze boarding is multifunctioneel en zorgt voor zonne-energie, luchtzuivering en biedt mogelijkheden voor communicatie.

Sportenergie heeft vervolgens via de gemeente en Stichting Waarborgfonds Sport een garantstelling gerealiseerd voor FC Zutphen. Er zijn offertes opgevraagd voor financiering en deze zijn gepresenteerd. Hierna zijn samen met de club de voor- en nadelen besproken, zodat de club goed inzicht heeft en kan kiezen voor de financieringsmanier die het beste bij de club past. Daarnaast is er begeleiding geweest bij de gesprekken met de banken.

Voor led-binnenverlichting en led-sportveldverlichting zijn we doorgegaan naar de uitvoering. Na beoordeling van diverse offertes, zijn de velden, het clubhuis en de kleedkamers voorzien van duurzame ledverlichting. Sportenergie heeft de beschikbare subsidies aangevraagd en verantwoord. Daarnaast is er ondersteund bij de realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen.

Resultaat

De club heeft de beschikking over de Sportenergie Energiemonitoringstool. Hierdoor heeft de club inzicht in het verbruik en de besparingen tot op een kwartier nauwkeurig.

De verlichting op de velden bespaart 53% energie t.o.v. de oude verlichting en heeft meer licht op de velden, wat zorgt voor meer spelcomfort. De verlichting binnen bespaart 60% energie t.o.v. de oude verlichting.

Een van de 5 kernwaarden van Sportenergie is een langdurige samenwerking. Na de realisatie van bovenstaande maatregelen, gaat Sportenergie FC Zutphen nu ondersteunen bij de volgende maatregelen, waardoor FC Zutphen vaker kan scoren en hun ambitie gaat realiseren.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan deze video!

  • Een langdurige samenwerking om doelstellingen te realiseren!

  • Inzicht in verbruik en besparing tot op een kwartier nauwkeurig.

  • De nieuwe verlichting bespaart 60% energie t.o.v. de oude!

Super goede ervaring met Sportenergie

"Wij zijn door Thomas van Sportenergie prima geholpen met onze subsidieaanvraag. Hierbij bleek dat er meer subsidie mogelijk was dan in eerste instantie gedacht, altijd lekker voor de club."

R.J. Bijma

Tennisclub Vlieland

Benieuwd wat wij voor jouw club kunnen betekenen?